martes, 28 de octubre de 2008

Que és un professiograma i com fer-ho?

Que es un profesiograma?

Es un estudi complert sobre un lloc de treball en el que es descriuen les necessitats que ha de cumplir una persona per poder portar a terme amb eficacia la feina d’aquest lloc. Normalment els profesiogrames es demanen quan es dona una incapacitat sobrevinguda que impedeix que la persona pugui continuar realitzant les seves funcions. Una pauta per fer un profesiograma seria:

Requeriments del lloc:

Ambient laboral
Treball interior, exterior, espai de treball, il•luminació, temperatura, ventilació, soroll, equips que produeixen vibracions, contaminants químics que es manipulen, torns i horaris, grau d’accidentabilitat del lloc.
Requeriments físics del lloc de treball
Desplaçaments continuats en pla, sobre terreny irregular, rapidesa dels desplaçaments, pujar i baixar escales, si s’han de conduir vehícles, tipus de màquines o equips a utilizar, tipus d’eines, utilització de pantalles de visualtització de dades, monitors, si es realitzen treballs en alçada, tipus de treball drets o assegut, temps en bipedestació (de peus), temps de repós, treballs de cara al públic i tupus de públic (pacients, clients, companys,...), manipulació de carregues (pes, volum, superficie,...), repetitivitat de moviments, moviments amb força i tipus (tracció, projecció, empènyer,...), postures inadequades i freqüència, treballs manuals, treball mecantizat, treball mixte.
Exigencies físiques personals
Descriure quin tipus d’exigencies personals requereix el lloc de treball i sobre quines zones pot tenir més afectació (espatlla dreta o esquerre, colze dret o esquerre, canell dret o esquerre, mà dreta o esquerre, cadera, genolls, peus, columna cervical, columna dorsal, columna lumbar.

Requeriments sensorials, psicosocials i formatius.

Capacitats sensorials
Capacitats visuals, auditives, tàctils o alters, definir quin tipus d’exigencies són necessaries I en quin grau en funció de baixa, mitja o altes.
Capacitats psicosocials
Pressió de temps, grau d’atenció, complexitat, montonia, llibertat i iniciativa, aïllament, comunicació, horaris de treball, dependencia.
Requeriments formatius
Descriure el grau de formació necessari per desenvolupar la feina en el lloc de treball: No es requereix formació prèvia, formació secundaria, formació profesional, diplomatura, llicenciatura, màsters y cursos específics.



Requeriments fonamentals
Requeriments indispensables per desenvolupar la feina, fan referencia a extremitat superior dreta o esquerre, ambdues extremitats, extremitats inferiors, columna cervical, columna dorsolumbar, coordinació sociomotora, capacitat sensorial, capacitat d’atenció, complexitat e iniciativa, estat general de la salud.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Haz tus comentarios